Motivatiebrief

Hoe schrijf ik het beste een motivatiebrief bij mijn CV? Deze vraag word me gesteld als onderdeel van een coaching sessie. Wat is een motivatiebrief eigenlijk? Wat voegt een motivatie brief toe aan je CV?

motivatie brief2

Een motivatiebrief maakt duidelijk (als het goed is) waarom jij vindt dat de vacature én de organisatie waarnaar je solliciteert een passende is en aansluit bij wie je bent en wat je kunt.
Wat te doen als je een goede motivatiebrief wilt schrijven? Hieronder enkele tips:

1. Vraag de recruiter die mogelijk je eerste contactpersoon is, welke business uitdaging, doelstelling de organisatie/afdeling kent. Meestal verwijst de recruiter naar de vacature tekst. Laat het daar niet bij zitten.
2. Onderzoek of er iemand in je netwerk is die iemand kent van het bedrijf waar de vacature bestaat waarop je solliciteert. Probeer de persoon te spreken en laat deze persoon je introduceren bij het bedrijf zelf.
3. Zoek welke mensen er in de organisatie toe doen. De HR Manager, het afdelingshoofd en eventueel andere stakeholders die betrokken zijn bij deze vacature. Vergeet de recruiter zelf ook niet.
4. Denk vanuit jouw passie en toegevoegde waarde, en koppel dit aan de inhoudelijke probleemstelling die achter de vacature schuil gaat.(lees de wereld achter de vacature)
5. Geef aan waarom de organisatie bij je past, zodanig dat je jouw potentieel volledig kunt benutten in dienst van de organisatie. Laat zeker weten welke ambities je hebt. Doe het kort en prikkelend.

Het schrijven van een motivatie brief vraagt veel onderzoek. Ik ga ervan uit dat het onderzoek naar je kernkwaliteiten en je gewenste cultuur al gedaan is. Het gaat in de motivatie brief dus niet alleen over de kwalificaties die in de vacature tekst staan. Het gaat juist om wat er niet staat om de beste motivatiebrief te kunnen schrijven.

Naast het schrijven van een motivatiebrief op de vacature en de organisatie pas je ook je CV aan. Richt je de motivatiebrief aan de recruiter? Op welke kernkwaliteit leg je de nadruk? Allemaal zaken die het schrijven van een goede motivatiebrief aan de orde komen. Kan ik je helpen? Laat het me hier weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + 19 =