Pijnlijke beslissing

Wat me het meest opvalt in het proces van een pijnlijke beslissing waarin een familielid aan het einde van haar leven zit, is de onmacht om je eigen plan te trekken. Dit demente familielid woonachtig in een verzorgingstehuis is al lang wilsonbekwaam. Familieleden zijn het oneens over de “waardigheid” waarin je je laatste fase van je leven ingaat. Op deze non consensus binnen de familie bepaalt de arts. De arts beslist.

pijnlijke beslissing

In mijn praktijk hoor ik vaak dat bij het aanvaarden van de nieuwe uitdaging en de kennismaking met de rest van de organisatie, er al een gevoel kan ontstaan van geen klik met de meerdere. Ook al hoor ik altijd een “gerationaliseerde” versie achteraf, het is voor beide partijen een pijnlijke beslissing om het dienstverband te beëindigen. Hieronder vijf zaken die je kunt doen om dit te voorkomen:
1. Blijf bij je zelf; je hebt de kwaliteiten waarmee je jouw loopbaan hebt ontwikkeld. Vanuit deze kracht mag je dan ook het geloof in jezelf blijven houden
2. Bespreek je gevoel; het is helder dat je idee over de discrepantie van de waardering van je kunnen in de organisatie niet van een persoon af kan hangen. Laat duidelijk merken dat je er over wilt praten met diegene die jouw kwaliteiten minder waardeert
3. Blijf in controle; wees actief in het benaderen van de juiste personen in je organisatie. Wacht niet af tot het je overkomt. Je bent niet wilsonbekwaam en je bent je regisseur van je loopbaan.
4. Wees vasthoudend; laat je niet “afschepen” met dat we dat wel gaan bespreken. Maak duidelijk dat het van groot belang is dat je met een goed gevoel op je werkplek zit.
5. Neem een besluit; uiteindelijk kan het zo uitpakken dat het onvermijdelijk is dat er afscheid genomen wordt. Zorg dat je goede adviseurs inzet die je proces van afscheid begeleiden.

Zoals het leven uiteindelijk mag eindigen, zal dat ook voor je loopbaan bij die ene werkgever zijn. Het is niet het einde van je loopbaan. We leven in een tijd waarin “waardigheid” van afscheid nemen betekent dat je zoveel mogelijk het heft in eigen hand kunt nemen. Mijn familielid mag zich omringt zien met familieleden (die het niet altijd met elkaar eens zijn), jij kunt je laten omringen door mensen die je vertrouwt in je proces van een pijnlijke beslissing. Heb je dat al eens doorgemaakt in je loopbaan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 20 =