Aardappel schillen

Ik heb gekozen voor de korte inleiding in “Inclusive Leadership” ingeleid door Ruth die als ondernemer verbonden is aan TalentFirst te Amsterdam omdat ze een verhaal beloofde over de aardappel. Afgelopen vrijdag heb ik mezelf uitgenodigd om bij de “inwijding” van het nieuwe onderkomen van TalentFirst in Amsterdam aanwezig te zijn.
aardappel schillen - kopie

Aangekomen bij een bult aardappelen en mesjes op een met Perzisch tapijten beklede vloer start het verhaal over een geboren Ambonese vrouw. Ze wordt bij aankomst in Nederland onder andere onderricht in het schillen van aardappelen. Deze jonge vrouw demonstreerde haar kunde door de aardappel van zich af te schillen. Wat blijkt, de manier waarop ik tijdens de inleiding demonstreerde een aardappel te schillen, nl. naar me toe, blijkt de geïnstrueerde wijze te zijn door deze Kookopleiding in die tijd (jaren 60 van de vorige eeuw).

Hoe kunnen we elkaar “ontmoeten” in de wijze waarop we aardappelen schillen? Ruth geeft drie stappen die we kunnen nemen:
1. Stap uit je comfortzone: door te vragen waarom ze de aardappel van zich af schilt. Hiermee durf je je eigen “perceptie” van de wereld ter discussie te stellen.
2. Respecteer de andere wereld door ruimte te geven aan een andere manier van aardappel schillen waardoor de ander ook uit haar comfortzone stapt en de verschillen in schillen erkent.
3. Vraag of ze een gerecht wil maken met de op haar eigen wijze geschilde aardappel; hiermee waardeer je haar eigenheid en durf je een risico te nemen door haar uit te nodigen er iets van te maken.

In deze tijd van leven waarin we vele culturen, of binnen je team vele verschillen in gedragsstijlen kennen kan het een wonderlijke start zijn om jezelf te beseffen hoe je zelf de aardappel schilt. Als je bewust bent van je eigen wijze van schillen, kun je ook bewust worden van hoe de ander in de “wereld” van aardappel schillen staat. Uiteindelijk kan dat leiden tot wederzijds respect en creativiteit die tot mooie nieuwe dingen leidt. Op welke wijze schil jij je aardappel?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − een =