Wie bewonder jij?

Je ontdekt soms dat je geraakt wordt door een persoon. Als je de vraag gesteld krijgt wie jij bewondert sta je even stil bij wanneer je geraakt bent door een ander. Dat kan zijn door wat hij zegt en doet, of hoe hij het zegt, en meestal een combinatie van beiden. Je raakt geïnteresseerd in zijn beelden, overtuigingen en voelt een verwantschap waarin je zelf groeit. Je bent geraakt en voelt wat. Dé combinatie die uiteindelijk betekenis geeft voor jou.

Welke 10 personen bewonder jij? Kun je dan geen enkele naam noemen? Of heb je er twee? Spelen je vader en/of moeder een rol in je lijstje? Het is een vraag die wat over jezelf kan zeggen.
Hero

Op LinkedIn heb je een interessante categorie “following”, waarbij je kunt aangeven wie je beïnvloeders zijn. Dit kan wat zeggen over jezelf. Heb je er überhaupt iets ingevuld?

Maakt het wat uit of ik bewonderaars heb of niet? Jazeker! Het geeft aan met wie je een verbond voelt die je zover brengt om die als beïnvloeder te bestempelen. Ik heb een aantal beïnvloeders (curatoren) waardoor ik mijn gedrag daadwerkelijk laat leiden . Dat kan de VPRO gids ranking van de film op TV zijn, tot J-P Geelen in de Volkskrant die een boek bespreekt en laat ik het in dit verband niet hebben over mijn vrouw. Ik koop een boek en ik kijk TV gericht met een advies van hen, omdat ik tot nu toe nog weinig keren ben teleurgesteld in het advies.

Nou heeft een curator wel een andere rol dan een persoon waarvan je vindt dat je hem bewondert. Bewondering voor iemand gaat verder dan een persoon die je een zekere autoriteit toedicht, waardoor je de adviezen opvolgt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je zelf bewust bent voor wie je een bewondering koestert en wat dat zegt over jou. Mijn voorbeelden zeggen indirect wat over mezelf (VPRO-gids/Volkskrant) en door wie ik me laat beïnvloeden. Dat geldt ook voor een profiel op LinkedIn waarin je de beïnvloeders hebt ingevuld.

Heb jij al een lijstje bewonderaars? Denk er eens over na!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + zes =