Wegen naar Rome

Ruim een jaar geleden heb ik een rondreis langs de wegen van Rome ondernomen, onder leiding van een reisleider met verstand van zaken. Het is mijn eerste reis van meerdere dagen onder leiding van een persoon die uitleg geeft omtrent in dit geval de uitvalswegen die uiteindelijk naar Rome leiden.
Via Ostia

Hieronder zes redenen waarom het onder begeleiding reizen en reizen met een deskundig persoon aangenaam en nuttig is:
1. Betekenis; een Poort of Muur krijgt betekenis als de achtergrond van het ontstaan daarvan gegeven wordt
2. Structuur; een huis of villa blijkt in de loop van de tijd overeenkomsten te hebben, die je een houvast geven hoe resten hiervan (ruïnes) te leren lezen. Zonder uitleg hiervan is dat moeilijk.
3. Gelijkgestemd; alle aanwezigen tijdens deze reis willen meer weten van hetgeen ze aangeboden krijgen. Er is dus weinig verschil van inzicht over de te besteden tijd.
4. Aanvullen; er is voldoende gelegenheid geweest om vanuit eigen expertise een aanvulling te geven op wat de reisleider aan interpretatie geeft. Zo heeft ieders bijdrage waarde. Iets dat werd aangemoedigd door de reisleider.
5. Doseren; het aanvoelen wat je vertelt en hoeveel je vertelt maakt of breekt het succes van je boodschap. De reisleider geeft voldoende informatie waarop je in de verdieping kunt gaan.
6. Verrassen; in een overvol programma gehoor geven aan een groepskreet om een kop koffie te drinken, vraagt om flexibiliteit. Soms kun je je dan een frivoliteit permitteren om een ijsje te eten of een kop koffie te drinken.

De kunst om een groep kritische en hoog opgeleiden mensen een week lang te leiden vraagt veel. Je bent naast de inhoudelijke programma onderdelen ook nog eens probleemoplosser voor andere zaken. Inlevingsvermogen, doelgerichtheid en onderhandelen liggen in elkaars verlengde om het voor de groep als geheel een welgeslaagde interesse-vakantie van te maken.

Voor mij is deze begeleide reis mijn eerste en voorlopig nog wel de laatste. Het neemt niet weg dat er deuren open zijn gegaan waarvan je weet dat ze voor een individu niet zouden worden geopend. De wegen naar Rome hebben zich voor mij ontsloten, net als de veeleisende rol van reisleider.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =