Splendid Isolation

Hoe kun je binnen een afdeling of organisatie je positie handhaven zonder in “Splendid Isolation” te komen? Ik heb heel lang gemeend dat door hard en goed te werken je vanzelf wel binnen de rangorde je positie kunt handhaven en kunt verbeteren binnen de organisaties waar ik heb gewerkt. Dat is zeker een belangrijk onderdeel van je positie. Toch zul je met een “resultaat”-gerichte gedragsvoorkeur, ook je “mensgerichtheid” op een authentieke wijze mogen laten zien. Beschouw dit maar als een investering, en niet als tijdsverlies.

splendid isolation_1

Je voelt donders goed aan wanneer je “sociaal wisselgeld” binnen je organisatie/afdeling weer een nieuwe donatie nodig heeft. Meestal komt dat gevoel vanzelf en geef je daar gehoor aan. Toch heb ik situaties meegemaakt waarin er een soort “koppigheid” opsteekt en er een gevoel komt van verliezen of winnen, barsten of buigen. Herken je dat?

Dan wordt het tijd voor ingrijpen voordat je in “splendid isolation” terechtkomt en je als een ijsschots weggevoerd wordt van de ijsberg. Die ijsschots kan alleen maar ellende veroorzaken, en laat veel onder water. Het is op zo’n moment raadzaam om:

  1. Bespreek je gevoel met je leidinggevende
  2. Blijf bij jezelf én investeer tijd in je collega’s
  3. Bedenk dat jouw perspectief niet het enige is, vraag anderen om hulp/ hun mening
  4. Geef de ander de ruimte om te komen met hun “onder water gedeelte” van de ijsschots

Het is nooit te laat om het schip te keren. Je wordt gewaardeerd om je resultaten, maar ook om de manier waarop je je in je werk verhoudt met de ander. Dat betekent nogmaals niet dat je ineens een “andere” ik laat zien, blijf bij jezelf. Voorkom dat je in een andere wereld terechtkomt en de aansluiting mist. Splendid Isolation is actueel en ligt meestal bij prestatiegerichte gedrag voorkeursstijlen op de loer.

Wil je weten wat jou gedrag voorkeursstijl is? Neem contact op via deze link

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + 18 =