Geen contractverlenging

Geen contractverlenging, drie mogelijke oorzaken

In mijn praktijk als executive search consultant, zie ik dat één jaar contracten gemeengoed zijn geworden. De duur van één jaar is wat mij betreft ook het minimum. In dat jaar kun je als ervaren professional laten zien wat je meebrengt, en hoe je denkt dat te “vertalen” in je nieuwe organisatie.

Uiteindelijk wil een organisatie binnen de branche waar ik mijn werk heb, (FMCG, lees Fast Moving Consumer Goods) zorgen voor meer omzet, en meer winst. Op dit moment zie ik dat conditionering van deals, behouden van klanten of consolidatie van omzet met betere marges belangrijk zijn.

Kortom, je ervaring die je meebrengt als professional die een contract heeft zal één van de bovenstaande kenmerken in zich moeten hebben. Of je nu een organisatie kunt structureren, de kennis en kunde kunt versterken of een beproefde go-to-market aanpak kunt implementeren, je hebt in één jaar de tijd om je te bewijzen.
Waar kan het dan mis gaan? Hieronder drie mogelijke oorzaken waarom je geen contract verlenging te wachten staat.

1. Gebrek aan FOCUS

In de wederzijdse verwachtingen blijkt dat je de organisatie onvoldoende kunt inrichten om te doen waarvoor je eigenlijk bent gekomen. Dat kan allerlei oorzaken hebben, echter de bottom line is: je komt niet toe aan waarvoor je gekomen bent.

2. MIS”FIT” van CULTUUR

De omgeving waar je in terecht komt blijkt toch wezenlijk anders dan het beeld dat je hebt gevormd tijdens de introductie. Dat kan om kleine dingen gaan, zoals werktijden, manier van werken, medewerkers of leidinggevenden die ineens weg gaan.

3. CONJUNCTUUR

Je kunt ook gewoon pech hebben om als contractant de eerste te zijn die wegens een reorganisatie er naast staat indien het slecht gaat met de business. Dat wil niet zeggen dat diegene met een vast dienstverband altijd “veiliger” is, maar de kosten voor het af laten vloeien van een vaste- tegen een contract-medewerker zijn anders.

Uiteindelijk hoor je dat je geen contractverlenging ten deel valt. Je voelt je teleurgesteld en onrechtvaardig behandeld. Wat te doen is de vraag die velen in mijn praktijk zich afvragen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 15 =