Drie factoren van groei

Aan het begin van mijn loopbaan heb ik de beste herinneringen. Ik was samen met twee collega’s verantwoordelijk voor het Key Account Management onder leiding van een gepassioneerd leider. Deze verkoopleider wist dat de talenten die we bezaten elkaar aanvulden. Zo kijk ik terug op een periode van ambitie, gedrevenheid en doorzetten. Een periode waarin ik ben gegroeid. Welke groeifactoren zijn belangrijk om mensen die er toe doen te onderscheiden van de rest?

Factor van groei: volharding

Factor van groei: volharding

De momenten waarvan je achteraf “schittering in de ogen” krijgt in een loopbaan kunnen belangrijke momenten voor je groei geweest zijn. Uit eigen ervaring en uit vele gesprekken met mensen die er toe doen zijn drie elementen belangrijk voor de groeifactor:
1. Eigenaarschap
Je bent zelf eigenaar geweest van je resultaten en mogelijk dus ook van je falen. Je hebt geleerd en weet dus hoe je in de toekomst dingen anders of beter kunt doen.
2. Creëren van een omgeving
Je krijgt het vertrouwen, en creëert dus zelf een omgeving waarin je van je fouten mag leren. Je fouten bespreekbaar zijn en leiden tot verbeteringen.
3. Veerkracht of Taaiheid
Hierin zie je de bereidheid en de ambitie om je doel te halen. De drie D’s van Desire, Dedication en Determination spelen hier een belangrijke rol. Volharden en doorzetten.

Met deze momenten bouw je aan groei en meer zelfkennis. Mensen die er toe doen bereiken dankzij hun groei in zelfkennis meer in hun loopbaan of persoonlijke leven.

Dan nog kan er een situatie ontstaan waarin je bijdrage aan de missie van de organisatie onvoldoende is. Dat betekent dus ook dat er mensen die er toe doen afvallen, omdat ze die bijdrage niet meer kunnen of willen leveren. Dat kan een bewust proces zijn, of iets wat al een tijdje op de achtergrond speelt. Dan kan blijken dat het bericht om afscheid te nemen als een bevrijding komt. Een bevrijding om ergens anders verder aan je groei te kunnen werken. Met dezelfde drie factoren van groei.

Ken jij ook momenten van “schittering in je ogen” in je loopbaan? Deel ze met mij!

Afbeeldingen zijn eigendom van “Gewoon aan de slag”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + een =