5 tips voor sollicitatiegesprekken

Het blijkt dat ruim 2/3 van de 1270 geïnterviewde werkzoekende in hun voorbereiding voor het sollicitatiegesprek minder dan een uur investeren ( http://t.co/wFLiLRj6xU) . Maar 6% besteedt meer dan 2 uur aan voorbereiding.

Als je voor de eerste keer solliciteert naar een baan, of solliciteert naar een commissariaat in een latere fase in je leven maakt wel verschil. De voorbereiding van een sollicitatiegesprek blijft in beide gevallen cruciaal. De hieronder weergegeven 5 tips zijn juist voor de meer “ervaren” sollicitanten die meer dan vijf jaar ervaring hebben. Hoewel ook de “onervaren sollicitanten” hier wellicht wat van oppikken.
haak aan

In mijn rol als Managing Partner in Executive Search blijft het hoe dan ook nodig om kandidaten te wijzen op het belang van voorbereiding. Hier volgen enkele van mijn tips:
1. Er is niet één wereld van waaruit gedacht wordt bij een sollicitatiegesprek. Probeer vanuit de verschillende perspectieven (HR, Verkoop/Marketing) de positie te “doorvoelen”.
2. Start met je passie. Je solliciteert vanuit een gevoel dat je er toe kunt doen, iets waarin je je passie kunt laten zien. Gebruik dat in je voorbereiding
3. Heb een beeld van je toekomst in de baan. Bereid je voor op wat er na of tijdens de baan waarop je solliciteert staat te gebeuren. Denk dus in je voorbereiding verder dan deze baan.
4. Haak aan. Zie wat er speelt binnen de organisatie en maak gebruik van deze zaken in je gesprek.
5. Sta dicht bij de markt/consument. Zorg ervoor dat je op zijn minst vier winkels hebt bezocht en 4 consumenten hebt gevraagd wat je van merk X vinden.

De bovengenoemde tips zijn alleen bedoelt als voorbereiding van een gesprek. In sommige gevallen wordt er een concrete casus aangeleverd, waarbij je meer van jezelf kunt laten zien aan creativiteit, open mindedness, verbanden leggen, combineren en abstraheren. Dat volgt nog wel een andere keer.
Ik wens eenieder die in dit proces zit succes en mocht je behoefte hebben aan een persoonlijk advies, schroom niet me te contacten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + een =