Startup

Volgens innovatiegoeroe Steve Blank is een startup een organisatie die is opgericht om te zoeken naar een haalbaar en schaalbaar business model. In 2013 berekende de OESO dat zestig procent van onze economische groei van bedrijven komt die vijf jaar eerder nog niet bestonden. Het is dan ook meer dan terecht dat de overheid veel aandacht aan jonge bedrijven besteed, ook al zullen het gros van de Nederlandse startup’s nooit de omvang van Uber krijgen.
startup

Volgens één van de founders van een startup in Amsterdam waarmee ik mag werken zitten er de volgende kernpunten in de missie van “zijn” startup:
1. De wereld verbeteren, door de wereld duurzamer te maken, én
2. Dat op een ondernemende manier te doen

Dat uit zich ook in de verschillende motivaties bij de medewerkers om te werken bij deze startup:
1. De hoge mate van verantwoordelijkheid gepaard gaande met vrijheid in handelen én doen
2. De potentie om persoonlijk en zakelijk (in je baan) te groeien met de groei van de onderneming
3. De verbondenheid met de missie van de onderneming, hoewel dit geen must is
4. Het informele/a-politieke karakter van de groep medewerkers

De betrokkenheid bij de onderneming, het gezamenlijke gevoel van “de schouders” er onder zetten, een doel voor ogen hebben die beantwoord aan de huidige generatie werkenden om bij te dragen aan een “betere wereld” maakt dat je een stap extra doet. Is dat dan anders bij een “corporate” bedrijf, zul je je afvragen?

Je zult dan voor lief moeten nemen dat het ontbreekt aan “functioneringsgesprekken” of de visualisatie van je plaats in een “organigram”.
Je wordt in deze startup uitgedaagd om de verandering te omarmen, zelfredzaamheid te hebben en gewoon eerlijk te zijn. Dat maakt het werken in een startup nét even anders.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *