30 seconden

Hoe vast zitten we in onze eigen “wereld” om binnen 30 seconden direct een zekere impressie te hebben van de persoon die zich aan je voorstelt? Onderzoeker Asch onderzocht dit fenomeen en publiceerde hierover in the Journal of Personality and Social Psychology (Asch, 1946, p.258). ‘‘We look at a person and immediately a certain impression of his character forms itself in us….such impressions form with remarkable rapidity and great ease….we can no more prevent its rapid growth than we can avoid perceiving a given visual object or hearing a melody.’’

30seconds_1

Opdrachtgevers hebben belang bij een efficiënte en effectieve werving en selectie proces. In het proces van de invulling van een vacature is er behoefte bij zowel opdrachtgever als kandidaat zijde dat het een snel, duidelijk en transparant proces is. In de praktijk lijkt het “hiring” proces steeds langer te duren. In de werving en selectie praktijk betekent dit, dat deze 30 seconden zoveel mogelijk kunnen worden geneutraliseerd door:

1. Structuur aanbrengen in de Intake zodat er eenduidigheid is in de vergelijkbaarheid van kandidaten
2. Meerdere personen betrekken bij de selectieprocedure die verantwoordelijkheid hebben in de uiteindelijke beslissing bij de opdrachtgever
3. Gebruik te maken van automatisering om inzicht te geven van de voortgang van de sollicitatieprocedure (Coolblue)
4. De “Hiring” Manager nauw te betrekken bij de voortgang van het proces.
5. Gebruik te maken van beeldcultuur in de plaats van een motivatiebrief, waarin je als kandidaat de kans krijgt beter jezelf te zijn.

Met structuur in de vragen, in combinatie met beelden kan de werving en selectie nog voordat er een ontmoeting plaats heeft versnellen. Uiteindelijk blijft het verzorgen van de juiste match mensenwerk.
De 30 seconden van “dit gaat hem niet worden” zal nooit voorkomen kunnen worden, wel bewuster ingezet worden. Hoe heb jij dit fenomeen ondervangen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *